ELO

Uit Codeniacs

Read in English

Op onze elektronische leeromgeving (elo.codeniacs.nl) vind je tal van cursussen over de modernste ICT-technieken die worden ingezet om ondernemend leren en andere 21st-century-skills te ontwikkelen.

Train de trainer

Trainers starten hun eigen training door zich eerst te verdiepen in het concept van Ondernemend leren door ICT. Leerling-cursussen helpen hen om leerlingen in stapjes uit te dagen tot meer ondernemend leren. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillen in ondernemendheid en ondernemend gedrag tussen de verschillende leerlingen. Iedere leerling komt zodoende aan zijn trekken, want niet alle leerlingen worden daadwerkelijk een jonge ICT ondernemer. Uiteindelijk zullen de leerlingen die zich het meest hebben bewezen in de 21st-century-skills (ICT, ondernemend gedrag, samenwerken, oplossen, creativiteit enzovoort) dit etaleren tijdens meetups binnen de school. Een selectie van hen zal worden uitgenodigd voor een landelijke hackathon Hack het Onderwijs en de winnaars onder hen voor een internationale summit. Wat is ondernemend leren, wie zijn jonge ICT ondernemers, welke 21st century skills komen aan bod en hoe bereid je je voor op een hackathon zijn de vaardigheden die een trainer zich na de train-de-trainer cursussen eigen heeft gemaakt.

Challenges

De cursussen zijn opgebouwd rondom challenges, een van de bouwstenen van ondernemend leren. Challenges zijn aantrekkelijke uitdagingen die tijdens de cursus in vrijheid en complexiteit toenemen, maar altijd aangepast blijven aan het niveau en de ontwikkeling van elk kind. Een getalenteerd kind kan zodoende veel dieper en verder gaan dan andere leerlingen. Een ondernemend kind heeft alle ruimte om eigen challenges - mits die naar dezelfde leerdoelen leiden - te bedenken en uit te voeren.

Bloksgewijs

Het object-georiënteerd denken dat mensen van nature doen, is bij kinderen nog sterk aanwezig. Dat is een groot voordeel omdat ICT-ers deze denkwijze gebruiken om complexe systemen inzichtelijker te maken. Vandaar dat er in de eerste cursus wordt gestart met Scratch, een programmeertaal dat werkt met blokken als objecten. Door de eigenschappen van blokken aan te passen en blokken aan elkaar te verbinden, kunnen jonge kinderen al snel en laagdrempelig aantrekkelijke online games bouwen.

Cursussen

Een cursus kan worden gezien als een thema van een Hackathon. Uit de volgende thema's kan een leerling kiezen voor zijn of haar uitdaging;